Összehangolt web GUI és SNMP alapú távvezérlési architektúra fejlesztése beágyazott vezérlőhöz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mikrokontroller alapú rendszerek fejlődése, funkcióinak bővülése jelenleg is tartó ipari trend. Ezen rendszerek távolról való vezérlési lehetősége egyre gyakrabban jelentkező igény. Ennek megvalósítására több megoldás is született, többféle kidolgozott protokoll elérhető. Egy-egy terméknél a felhasználás körülményeiből adódóan szükség lehet akár többféle távoli vagy lokális vezérlési lehetőség kiépítésére is. Ilyen esetekben fontos követelmény, hogy a különböző felületeken kiadott parancsok pontosan ugyan azt a hatást fejtsék ki, a kommunikációs protokolltól függetlenül.

Szakdolgozatomban ennek a követelménynek eleget tevő, összehangolt távvezérlési architektúrát dolgoztam ki, egy 32 bites mikrovezérlő által irányított, beágyazott hardverhez. A tervezés lényeges szempontja volt, hogy a megvalósított szoftver a jövőbeli fejlesztések során is könnyen felhasználható legyen. Kitűzött cél volt továbbá, hogy a választott vezérlési módok, az SNMP-n (Simple Network Management Protocol) és a HTTP alapú, böngésző segítségével elérhető web GUI (Graphical User Interface) felületen kívül, egyéb vezérlési lehetőségeket (például nyomógombok és LCD kijelző) is be lehessen illeszteni a rendszerbe.

A dolgozatban bemutatom az eszközt; a hardvert, és a szoftver azon részeit, amik nem vesznek részt a vezérlés folyamatában, de a működés megértéséhez és a mérésekhez szükségesek.

Részletezem a választott vezérlési módok működését, a kód-stackeket, a felhasznált segédprogramokat (például LwIP MIB Compiler) és a felhasználó és az eszköz között történő kommunikáció folyamatát. A kész szoftverréteget tesztelem és méréseket végzek, reszponzivitás, gyorsaság és a megbízhatóság szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.