Összetett Android alapú alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Ercsényi András
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az okostelefonok manapság meghatározó szerepet töltenek be a mindennapi életben. Nem csak az üzletemberek, hanem a legtöbb átlagember zsebében is ott lapul saját készüléke, melyet a telefonáláson túl számos más célra is használ. Így nem is csoda, hogy felmerült az ötlet az nTicket-nél egy olyan rendszer kialakítására, mellyel okostelefon segítségével lehet jegyet vásárolni bizonyos tömegközlekedési eszközökre.

Az nTicket egy teljesítményarányos rendszer kialakítását tűzte ki célul, ebből következően a tömegközlekedési járműre történő fel-, és leszállásnál is „kezelni” kell a jegyet. A „jegykezelés” NFC-tag-ek (matricák) segítségével fog történni, méghozzá úgy, hogy az utas a mobiltelefonját hozzáközelíti a matricához, mely során megtörténik a fel-, illetve leszállási szándék jelzése. Ha a megállóban kihelyezett NFC-matrica működésében bármilyen hiba keletkezik - mely során nem képes a fel-, illetve leszállási igényét jelezni az utas -, akkor szükség lesz egy hibabejelentő modulra, mellyel képes jelezni a központ felé a hiba helyét, idejét és okát, továbbá azonosítani képes magát. A szakdolgozatom ennek a hibabejelentő modulnak a fejlesztéséből áll.

A bejelentő modulnak egy előre meghatározott követelményrendszernek kellett eleget tennie, melyet az nTicket dolgozott ki. A követelmények között szerepelt az alkalmazás megfelelő működésén túl, egy letisztult, könnyen használható, felhasználóbarát felület kialakítása is. A bejelentő modul a hibabejelentéseket online (Interneten keresztül) és SMS formában is képes továbbítani a központ felé, ahol ezek eltárolásra kerülnek egy adatbázisban. A küldés kimeneteléről tájékoztatást kap az utas, mely lehet sikeres vagy sikertelen.

Az alkalmazás Android platformon került megvalósításra (a követelmények szerint), mely véleményem szerint egy jó választás az nTicket részéről, ugyanis még mindig ez a platform a legelterjedtebb és az egyik leggyorsabban fejlődő az okostelefonok piacán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.