Összetett események felismerése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A rohamosan terjedő intelligens eszközökkel új kihívások jelentek meg az informatikában. Szükség van olyan rendszerekre, amelyek ezen eszközök képességeit kiaknázva képesek megfigyelési feladatokat ellátni és szükség esetén önálló, autonóm döntéseket hozni és beavatkozni.

Ezeket az intelligens eszközöket tehát egy egységes, szabványos interfészekkel definiált felügyeleti rendszerbe kell szervezni. Ha sikerül ilyen rendszert alkotni, akkor az az élet megannyi területén alkalmazható lesz némi testreszabás után. Használható lesz például azokban az otthonokban ahol már a háztartási eszközökben, szórakoztató elektronikában, egyéb berendezésekben is valamilyen saját operációs rendszert futtató és alkalmazásokkal bővíthető rendszer működik, ezzel létrehozva egy „okos” otthont. De a rendszer némi módosítás után alkalmazható lesz akár ipari rendszerek megfigyelésére és irányítására is. A cél tehát az intelligens alkalmazások fejlesztéséhez egy olyan általános keretrendszer alkotása, amely ezen alkalmazásokat képes összehangolt működésre bírni.

Kihívást jelent a kommunikációs csatornák, üzenetformátumok definiálása és megvalósítása, a rendszer feladatköreinek jól meghatározott szétosztása a komponensek között és a rendszerben bekövetkező atomi események, állapotok előzetes specifikációja valamint ezek megfelelő, értelmezhető formában történő eljuttatása a monitorozást végző logikai egység számára.

Az elkészült Android operációs rendszeren futtatható alkalmazások segítségével komplex monitorozási problémák oldhatóak meg. Elvégezhető különböző szenzoros, belső és külső információk gyűjtése majd ezek szabványos formátumban történő továbbítása a monitorozó komponensnek, ami képes ezeket kiértékelni lineáris temporális logikai kifejezések segítségével. Az események és állapotok előre specifikálhatóak mind szigorúan mind pedig lazán, taxonómia megadásával. A monitor komponens kódja asztali környezetben generálható és a rendszert megvalósító alkalmazások közös jellemzője az egyszerű bővíthetőség, testreszabhatóság és továbbfejlesztési lehetőség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.