Összetett események felismerése idősorokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat célja tipikus, illetve rendkívüli események felismerése idősorokban.

Ismertetem a valós életben való használhatóságát a témakörnek az egészségügyi helyzeteket középpontba véve.

A szakdolgozat elkészítéséhez megismerkedtem már létező mintázatkereső algoritmusokkal, ismertetek a teljesség igénye nélkül mintázatkeresésre és rendellenesség vizsgálatra szolgáló eljárásokat.

A dolgozatban bemutatom az úgynevezett csúszó ablakos keresést, amit később meg is valósítottam. Leírom a kezdeti döntéseket, amelyeket meghozva specifikáltam a problémát és utána egyfajta használati útmutatót adok a programhoz.

Megoldást nyújtok a felhasználónak meglévő adathalmazon különféle epizód keresésekre, és rendellenesség vizsgálatra. Mindezek mellé megvalósítottam egy generáló programot, amely képes a két kereső számára teszt adatokat létrehozni.

A bemutatásra került feladatokra megoldást jelent a mintázat és rendellenesség felismerő program. Grafikusan megjelenítem a beállított paraméterekkel keletkezett eredményeket.

Fontos szempont volt a program egyszerű kezelhetősége és tiszta, érthető eredmények kijelzése a felhasználó felé.

A megoldásom egy önállóan használható Java alkalmazás, amely képes adott formátumú eseménysorokat elemezni. Sikerült implementálnom többek között a kutatott csúszó ablakos algoritmust és használatával mintázatokat keresni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.