Összetett rendszerek tervezésének támogatása gráfadatbázis-kezelő rendszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre összetettebb informatikai rendszerek fejlesztését végezzük, melynek során kritikus kérdés a költségek és határidők becslése, valamint egy kívánt minőség betartása. Ezek jelentős kihívást jelentő feladatok, megoldásukban Application Lifecycle Management (ALM) és Product Lifecycle Management (PLM) eszközök lehetnek segítségünkre, melyek egy rendszer életciklusát az ötlettől kísérik végig a megvalósításon, a tesztelésen és a telepítésen át egészen az üzemeltetésig.

Egy ilyen menedzsment környezetben számos adatforrást találhatunk, mint például követelménykezelő eszközök, tervező és szimulációs programok, valamint kód- és adatbázis kezelő rendszerek. Ezek az eszközök csak egy-egy részét fedik le a problématérnek, így egy fejlesztés folyamán tipikusan több ilyen eszköz egyidejű és integrált használata szükséges. A gyakorlatban azonban az integráció általában nem teljeskörű, annak ellenére, hogy a különböző eszközök által kezelt információk között erős és fontos összefüggések vannak, melyek felismerése és kiaknázása kritikus fontosságú minőségbiztosítási és gazdasági szempontokból.

A dolgozat témája egy olyan integrációs platform megtervezése és kifejlesztése, amely hatékony, modell alapú megoldást kínál különböző modern ALM/PLM rendszerek nyílt interfészein keresztül elérhető adatok összekötésére. Az adatok tárolása az IncQuery rendszer segítségével gráf alapon történik, mely megközelítés alkalmas a különböző forrásból származó információk integrált kezelésére és hatékony kiértékelésére. A megoldás továbbá erős eszközt ad gráfminta alapú VQL (VIATRA Query Language) lekérdezések futtatására is, az adatok összességén értelemezett komplex összefüggések kinyerése céljából.

A rendszer működését egy esettanulmányon keresztül mutatom be. Munkám során több adatforrás-integrációs modult is megvalósítottam, melyek feladata rendszertervek tárolására és verziókövetésére alkalmas TeamWork Cloud modelltárak, forráskód projektekhez tartozó GitHub kódtárak és hibajegykezelők, Jenkins szerveren megtalálható fordítással és csomagolással kapcsolatos információk, valamint SonarQube szerveren végrehajtott statikus forráskód analízis eredmények feldolgozása, majd az általam definiált, adatintegrációs célú gráf lekérdezések kiértékelése. Az esettanulmány kiértékelése kiterjed hatékonysági mérésekre is, melyekkel a módszer gyakorlati alkalmazhatóságát igazoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.