Osztályozási algoritmusok az online aláíráshitelesítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az kézzel írott aláírás hitelesítése máig a legszélesebb alkalmazási területtel és jogi elfogadottsággal rendelkező biometrikus hitelesítési forma. A hagyományos, papír alapú megoldás mellett egyre többen–így magyar bankok, és nagyvállalatok is–használnak digitálisan rögzített aláírást ügyfeleik hitelesítésére.

Nemzetközi szinten számos különböző megközelítés született már az ilyen aláírások validálására, melyek néha jobb, néha rosszabb eredményeket értek el. A legjobb módszerek hibaszázalékait megközelíteni ma már nem könnyű feladat.

Dolgozatomban bemutatok egy hitelesítő megoldást, mely a hitelesítésben tradicionális Dynamic Time Warping mellett a Kolmogorov-Smirnov teszt eredményeit is felhasználja a döntéshez. Ezen felül figyelembe veszi az aláírás kezdete, és vége közötti időtartamot.

A Signature Verification Competition 2004 adatbázisán az első aláíró 40 aláírása alapján súlyozva a függvények kimenetelét 3% alatti hibaaránytértem el, mely a nemzetközi mezőny 1-2%-os hibaarányával már összemérhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.