Ösztöndíj kezelő rendszer tervezése és megvalósítása reszponzív web alapú technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika történelmének kezdeteire való visszatekintéskor – a katonai alkalmazásokon kívül – főként adatfeldolgozó és adminisztratív feladatokat ellátó rendszereket és alkalmazásokkal találkozhatunk. A számítógépes hálózatok fejlődésével ébredt az igény, hogy ezeket a műveleteket megvalósító funkciókat ne csak helyhez kötve, hanem távolról, bármikor elérhessék a végfelhasználók.

Az igény kiszolgálására az informatika a különféle adminisztratív rendszerek bevezetésével reagált, legyen szó asztali- vagy webalkalmazásról. Utóbbiak elterjedése a 2000-es évektől tekinthető jelentősnek, ugyanis akkortájt kezdődött az, a mai napig is tartó tendencia, mely szerint egyre több szolgáltatást az interneten keresztül, a webböngészők segítségével bonyolítsanak le a felhasználók. Legyen szó banki ügyintézésről, vásárlásról, repülőjegy vagy szállásfoglalásról, ma már szinte minden „hagyományos” szolgáltatásnak van webes alternatívája. Miért ne legyen ez igaz az ösztöndíjakra?

Dolgozatom célja, egy olyan funkcionalitásában és megjelenésében a mai igényeknek megfelelő webes és adminisztrációs rendszer kialakítása, amely a Villamosmérnöki és Informatikai Karon tanuló hallgatók számára biztosít korszerű megoldást a szakmai és közéleti ösztöndíjpályázatuk elkészítéséhez.

A feladat megoldása során a PHP alapú, Laravel keretrendszerrel ismerkedhettem meg, teljesen az alapoktól tanulva, ugyanis nem rendelkeztem ilyen jellegű tapasztalattal korábbról.

Dolgozatomban kitérek a használt technológia legfontosabb olyan aspektusaira, melyek a portál működésének megértéséhez feltétlen szükségesek, valamint bemutatom a keretrendszer adta lehetőségek révén az ösztöndíjkezelő rendszer megvalósítását.

Remélem, hogy megannyi hallgatótársam fogja a rendszert megelégedéssel használni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.