Otthonautomatizálási adatgyűjtő és vezérlő rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre elterjedtebbek a különböző otthon- és épületautomatizálási megoldások, amelyek a felhasználók kényelmét, biztonságát illetve a hatékony energiafelhasználást szolgálják. Diplomatervem témája egy otthonautomatizálási rendszer tervezése és implementációja, ami képes általános idősor jellegű adatok gyűjtésére, megjelenítésére és beavatkozók vezérlésére TCP/IP hálózaton keresztül.

A rendszer egy webes felületet nyújt a felhasználói számára, amin keresztül számítógépről vagy akár okostelefonról is nyomon követhetik a hozzájuk rendelt szenzorokról érkező mérési adatokat, és vezérlési szabályokat definiálhatnak a beavatkozó eszközökhöz. Az adatok egy NoSQL adatbázisban kerülnek tárolásra, lehetővé téve a szenzorok rugalmas kezelését.

Dolgozatomban bemutatok néhány otthonautomatizálási rendszert, ismertetem a felhasználni kívánt technológiákat, majd a rendszer megtervezése és implementációja után egy valódi eszközöket tartalmazó példa rendszeren keresztül mutatom be az adatgyűjtés és vezérlés működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.