Otthonfelügyeleti rendszerekben használatos módszerek mindennapi aktivitások kiértékelésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a fejlődő országok lakosságának átlagéletkora, illetve az idős emberek aránya a teljes lakosság számához képest folyamatosan növekszik, beleértve azokat, akik egyedül élnek otthonaikban. Figyelembe véve ezeket a szociális és demográfiai változásokat, az utóbbi időben fontossá vált az egyedül élő, idős emberek egészségi állapotának folyamatos monitorozása. Ehhez hozzá tartozik, hogy megoldható a folyamatos kórházi megfigyelés, de ennek a rendszerességnek költségbeli, illetve logisztikai határai vannak.

Fejlett távközlési eszközöket alkalmazva megkönnyíthetik az időskorúak, és a fogyatékkal élők, rehabilitációját, és az ápolásra, gondozásra szorulók, illetve családtagjaik életét. Egy ilyen költséghatékony rendszer lehetővé teszi, hogy az egyedül élő, idős, esetleg mozgáskorlátozott személyek több időt tölthessenek saját, megszokott környezetükben, otthonukban, mégis folyamatos felügyelet alatt legyenek. Egy olyan rendszert kell elképzelnünk, amely képes érzékelni, milyen cselekvést végzünk adott időben, adott helyiségben.

A diplomamunkám célja egy megfigyelt környezetben bekövetkezett szenzor jelzések alapján felismert cselekvések úgynevezett ADL-ek (Activities of Daily Living - mindennapi tevékenység), feldolgozására irányult. A kollégámmal terveztem egy rendszert, amely elmenti egy intelligens környezettől kapott adatokat. Általam megvalósított funkcióik között szerepel, hogy két kiválasztott időpont között bejött jelzéseket tetszőleges sebességgel képes visszajátszani és továbbküldeni egy felismerő modulnak. A rendszer a feldolgozott adatok alapján képes heti és havi statisztikák többfajta módon való kiértékelésére. Az így kapott eredmények segítséget nyújthatnak bizonyos betegségek kialakulásának megelőzésében vagy a már meglévő betegségek hatékonyabb kezelésében és gyógyításában. Egy váratlanul bekövetkezett vészhelyzetben több úton történő elektronikus figyelmeztetés küldésében is segíthet a rendszer.

Tudomány e területe nagyon dinamikusan fejlődik, ezért úgy gondolom, hogy a megtervezett rendszer jó továbbfejlesztési alap egy robosztusabb és komplexebb rendszer kialakítására, amely megállja a helyét a piacon jelenlévő többi rendszerrel szemben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.