Otthonfelügyeleti területen használatos döntéstámogató rendszer tervezése és implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az elmúlt években egy önálló életvitelt segítő rendszer fejlesztésébe kapcsolódtam be. A rendszer a lakásban elhelyezett különféle szenzorok jelei alapján képes felismerni egy egyedül élő, idős ember által végzett mindennapi cselekvéseit (ADL - Activities of Daily Living), amelyek felhasználhatóak hirtelen kialakult veszélyhelyzetek kezelésére, valamint egészségügyi adatokkal összevetve hosszú távú, krónikus betegségek kialakulásának megelőzésére.

A szenzorok adatait felhasználva, kiegészítve egészségügyi paraméterekkel és egy visszacsatolásra is szolgáló kérdőívvel egy döntéstámogató alkalmazást terveztem, és alap-implementálását valósítottam meg. Az összes rendelkezésre álló adatot jól strukturált adatbázisban tároltam.

Az elkészített webes kezelőfelületen követhetőek, létrehozhatóak, módosíthatóak jogosultságtól függően a páciens adatai (a páciensek személyes illetve egészségügyi adatai, felírt gyógyszerek, tevékenységek, szenzorok és a kérdőívek adatai), akár az egészségügyi szakértők, akár a családtagok részére. Ezen a webes felületen történik a döntéstámogató kiértékelés is.

Rögzítésre kerülnek a páciens vérnyomás értékei, amelyek megjeleníthetőek grafikonon is. A szenzorok adatait is interaktívan megtekinthetjük.

Három betegségcsoportra - a nemzetközi irodalom alapján - állapotfelismerő kérdéssorozatok kerültek kidolgozásra, amelyek irányt adnak a további beavatkozásra.

A fent említett, három információ-csatornából származó adatokra (szenzorok, egészségügyi paraméter, visszacsatolás) szabályokat állítottam fel, így az alkalmazás figyelmeztet a megszokottól eltérő jelenség, kritikus egészségügyi paraméter, romló tendencia esetén (például eltérő ADL gyakoriság, kiemelkedő vérnyomás adat). A javaslatok, figyelmeztetések látványosan is megjelennek, a súlyosságnak megfelelő színnel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.