Otthonfelügyeleti területen használatos döntéstámogató algoritmusok kidolgozása és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A modern egészségügyi ellátásban hangsúlyos szerepet kapnak az infokommunikációs megoldások. A telemedicina tudománya ötvözi a rendelkezésre álló műszaki eszközöket a felügyelet és ellátás megvalósításának érdekében. Krónikus betegségek esetén rendelkezésre állnak az élettani paramétereket monitorozó és egyéb, a páciens napi tevékenységéről információt adó eszközök. A nyert adatok alkalmazhatóak az orvosi döntéstámogatás segítésére. Napjaink népegészségügyi kihívásai közé tartoznak azok a krónikus megbetegedések, amelyek a morbiditási és mortalitási statisztikák élén állnak és az érintett populáció mérete az előrejelzések alapján rohamosan növekszik. Az egyik ilyen betegség a cukorbetegség, mely élethosszig tartó kezelést, szigorú kontrollt és állandó monitorozást igényel.

A diplomaterv témája a telemedicinás eszközökön alapuló döntéstámogató megoldás, amely segít az orvosoknak és a betegeknek a cukorbetegség kezelésében - a megfelelő terápia meghatározásának támogatásával - diétás tervek (napi szénhidrát bevitel) létrehozásával és az előírások betartásának követésével. A megoldás támogatja a beteg állapotának áttekintését és a megfelelő kezelés kiválasztását, valamint az állapot romlását előrejelző mutatók felismerését. A végleges cél meghatározásához szükség volt a betegségek élettani és kórélettani hátterének megismerése, valamint a tárgyalt betegségek kezelési lehetőségei szakirodalmának a megismerése. A megoldás tervezéséhez rendelkezésre állt egy alap rendszer, valamint a betegségspecifikusan meghatározott kérdőívek és osztályozási rendszerek.

A rendelkezésre álló eszközök használata és a meghatározott fejlesztések alapján létrehoztam egy orvosi döntéstámogató alkalmazás tervét, meghatározva egy egyszerűbb, alap megoldást és megjelölve azokat a pontokat, ahol továbbfejlesztés segítségével az alkalmazás minősége javítható egy további kutatás részeként.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.