Otthoni növénygondozási rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az információtechnológia fejlődésével egyre mélyebben szivárog bele az emberek életébe a számítástechnika. Ahogy ezek az eszközök egyre több mindenre képesek, kényelmesebb a használatuk, az embereknek is megnövekedett irántuk az igényük. Először a számítógép terjedt el a háztartásokban, közben az járműgyártásába is beivódott a számítástechnika, ahol rengeteg olyan kényelmi és biztonsági funkciót valósítottak meg vele, amik nélkül ma már igazán el se lehetne adni autót. Az ezredforduló környékén pedig egyre több helyen vált elérhetővé az internet, és egyre több eszköz lett képes használni az internetet. Ezzel a folyamattal együtt egy új fogalom jelent meg, az Internet of Things (IoT), magyarul a dolgok internete.

Az IoT azon eszközök összessége, amelyek a bennük megtalálható szoftverek, szenzorok, elektronikák segítségével adatokat gyűjtenek, amelyeket a hálózaton keresztül képesek továbbítani. Az IoT technológia lehetővé teszi a világunk leképzését számítógépes rendszerbe, ahol az összegyűjtött adatok alapján távolról megfigyelhető egy rendszer állapota, valamint egy rendszer automatizálásához kiszámítható, milyen beavatkozásra van szükség a kívánt állapot eléréséhez. Ezzel rengeteg folyamat esetén csökkenthető az emberi beavatkozásnak a szükségessége, ezáltal az esetleges hibák, balesetek száma, és a működés költsége redukálható.

Az IoT egy nagyon érdekes területe az okosotthon, amelynek az otthoni folyamatok automatizálásáról szól, legyen szó szűkebb értelemben a fűtés, világítás, szellőztetés szabályozásáról, tágabb értelemben pedig az adott háztartásra jellemző, nem mindenhol felmerülő feladatokról, akár egy állat rendszeres etetése, vagy mint esetemben, egy növény gondozása.

Egy olyan rendszer tervezését, és építését választottam feladatul, ami önállóan képes több növény egyidejű gondozására, emberi beavatkozás nélkül, emellett a növény környezetének állapotát rendszeresen elmenti, amit a felhasználó egy weboldalon keresztül távolról megfigyelhet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.