Óvoda villamos hálózatának és épületautomatizálásának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom során villamos hálózat, valamint épületinformatikai rendszer tervezésének a folyamataival ismerkedtem meg. A tervező feladata, hogy a jelenleg érvényben lévő rendeletek, szabványok alapos ismeretében egy jól működő, a megrendelő igényeinek megfelelő rendszert alkosson. A hálózatnak meg kell felelnie minden biztonsági előírásnak, megbízhatónak kell lennie.

A feladat konkrét tárgya az Inárcson megépült óvoda villamos hálózatának és az ehhez igazodó KNX/EIB rendszernek saját látásmódomhoz igazított megtervezése. Óvodáról lévén szó, nagy figyelmet kellett fordítanom a biztonsági intézkedésekre.

A kézhez kapott építészeti terveket AutoCAD program segítségével alakítottam át a tervezéshez szükséges formára, majd egészítettem ki a villamos hálózat kialakításához szükséges kábelezéssel, a betervezendő fogyasztók elhelyezésével. Ezután az elosztószekrény kapcsolási rajzát terveztem meg.

A KNX rendszer tanulmányozása során megismerkedtem annak kialakításához szükséges feltételeivel, átviteli struktúrájával, működési elveivel. A tervezés első lépéseként átgondoltam, milyen funkciókra van szükség az óvoda praktikus és energiatakarékos működéséhez. Kiválasztottam az ehhez szükséges eszközöket, meghatároztam topológiai elrendezésüket, majd megcímzésüket is elvégeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.