P2P TV alkalmazások hálózati forgalmának mérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Telek Miklós
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A P2P TV alkalmazások a peer-to-peer technológia előnyeit kihasználva lehetővé teszik, hogy televízió adások a világ minden táján nézhetővé váljanak. Ezeknek a programoknak a népszerűsége folyamatosan nő, azonban a működési módjuk a legtöbb esetben nem ismert. Emiatt az egyre növekvő felhasználói szám miatt az adatforgalom akár kontrollálatlanul növekedésnek indulhat. Fontos tehát megvizsgálni, milyen hatást gyakorolnak a P2P TV alkalmazások a hálózati forgalomra.

Szakdolgozatomban ismertetem a peer-to-peer (P2P) rendszerek működési módját, az ezen az elven működő fájlcserélő és TV alkalmazások közötti különbségeket. Megvizsgálom azt, hogy a ma népszerűnek számító P2P TV szoftverek hogyan viselkednek, mennyire csökkentik az adatforgalmat azzal, hogy figyelembe veszik működésük során a földrajzi távolságokat.

A dolgozat utolsó részében pedig egy konkrét programmal, a NAPA-WINE Európai Uniós projekt keretében kifejlesztett OfferStreamer alkalmazással végzek méréseket arra vonatkozóan, hogy hogyan reagál a program a környezet egyes paramétereinek (peer-ek száma, sávszélesség) megváltozására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.