PAAS cloudokon futtatott alkalmazások skálázhatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Kövi András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A manapság egyre jobban elterjedő cloud alapú szolgáltatás platformok lehetőséget biztosítanak az igény szerinti erőforráshasználatra és nagyfokú skálázhatóságra. A Platform as a Service (PaaS) cloud modell esetén a felhasználók (akik az alkalmazásaikat futtatják a cloud-on) az alkalmazásaikat töltik fel a rendszerbe, majd a platform által nyújtott konfigurációs felületen keresztül felparaméterezik a futtató környezetet, végül a rendszer a kiválasztott erőforrásmennyiséggel elkezdi futtatni az alkalmazást. A paraméterezési lehetőségek szolgáltatónként különbözőek, más költségeket vonnak maguk után, ezzel jelentős kérdések elé állítva a felhasználókat.

A cloud alapú szolgáltatási modell legnagyobb előnye a gyors, egyszerű skálázhatóság. Ezzel sikeresen el lehet kerülni a túlterheléseket, kisebb kihasználtság esetén pedig jelentős pénzbeli megtakarításokat lehet elérni. A szakdolgozat célja, hogy ezen feltételek figyelembe vételével mutasson példát a PaaS alapú alkalmazások üzemeltetése közben felmerülő problémákra.

A szakdolgozat elkészítéséhez méréseket végeztem és az elvégzett méréseket dokumentáltam. A szakdolgozatban megtalálható a mérések leírása, a felhasznált eszközökkel együtt, illetve a kapott adatok is rögzítésre kerültek. Bemutatok több PaaS szolgáltatást, az azokon használható keretrendszereket és beépülő modulokat, amelyek szükségesek egy alkalmazás elkészítéséhez. A dolgozat a különböző cloudok által nyújtott szolgáltatások teljesítmény, skálázhatósági és megbízhatósági paramétereinek vizsgálatára összpontosít, ezen belül is kiemelten a Heroku PaaS szolgáltatásaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.