PC audiométer implementálása C# környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szaszák György József
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az audiométer a klinikai gyakorlatban alkalmazott hanggenerátor. Az eszközzel történő audiometriás vizsgálatok célja, az elváltozás helyének megállapítása a hallórendszerben, a magassági audiológiai diagnózis felállítása. Az általában különálló hardverként forgalmazott audiométerek igen drágák, megfelelő feltételek biztosításával (jó minőségű hangkártya, csendesített audiológiai fülke, megfelelő átvitelű szabványos audiometriai fejhallgató) azonban normál PC-n is teljes funkcionalitású, a kereskedelemben kapható 5-10 dB pontosságú audiométerekkel egyenértékű alkalmazás valósítható meg. Az audiométerrel szemben alapvető követelmény a kalibrálhatóság és az átlagos tudású számítógép felhasználó számára is viszonylag jól áttekinthető kezelőfelület.

Szakdolgozatom célja, egy olyan szoftver készítése volt, mellyel a hallásküszöb mérése megvalósítható.

A dolgozat első felében ismertetem az emberi hallást, az ember által érzékelt hangérzet és a hang fizikai mértékének kapcsolatát, az audiometriás módszerek megértéséhez szükséges fogalmakat, az alapvető szubjektív audiometriai eljárásokat. Legrészletesebben a programom által kezelt légvezetéses küszöb mérési módszerét fejtem ki, illetve áttekintem a további tisztahang audiometriás és a beszédaudiometriai vizsgálatokat is, melyeket a program későbbi verzióiban meg lehet valósítani.

A második egységben tárgyalom az általam megvalósított PC audiométer szoftver működését, majd az egységbezárt nagyobb funkcionális részeket dokumentálom. Végül leírom az általam végzett tesztelésnél szerzett tapasztalatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.