PC vezérlésű vizeletanalizátor

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom során egy kémiai elvű, PC vezérlésű vizelet analizátor fejlesztési lépéseit szeretném bemutatni. Feladatom volt elkészíteni a már meglévő optikai modulhoz az USB-UART átalakítót, melynek segítségével az utóbbi eszköz, és a PC kommunikálni tudnak egymással. Emellett meg kellett tervezzem a mérések során előforduló adatok tárolásához szükséges adatbázist, majd pedig elkészítettem a felhasználói felülethez, illetve a vizelet analizátor működéséhez szükséges programkódot.

A munka első fázisában irodalomkutatást végeztem: megismerkedtem az olyan, vizelet diagnosztikában elkerülhetetlen fogalmakkal, mint a POCT, vagy éppen az érintésmentes kezelés. Következő lépésként felmértem, a világban eddig milyen hasonló mérési elv alapján működő, PC vezérlésű vizelet analizátorokat gyártottak eddig. Emellett feladatom volt még a szakirodalom kutatása után egy rövid áttekintést írni az eszköz szükségességéről, illetve lehetséges felhasználási területeiről.

A tervezés során a következő nagy lépés az optikai modul felépítésének és működésének megismerése, megértése volt. Amint a szükséges ismereteket elsajátítottam, elkezdhettem megtervezni a hardvert. Először a kommunikációhoz szükséges USB-UART átalakító kapcsolási rajzát készítettem el, nagy hangsúlyt fektetve a megfelelő alkatrészek kiválasztására. Következő lépésként megterveztem a nyomtatott áramköri lapot, majd beültettem az alkatrészeket és felélesztettem az áramkört.

Munkám harmadik, utolsó nagy szakaszában először megismerkedtem az addig számomra ismeretlen technológiákkal (C# nyelv, Windows Presentation Foundation, vagy éppen a PostgreSQL adatbáziskezelő-rendszer). Ahogy egyre inkább beleástam magam az új ismeretekbe, elkezdtem a felhasználói felület, illetve az optikai modul vezérlésének alapját képző program fejlesztését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.