PIL szimulációs környezet fejlesztése krónikus hemodialízis géphez – a rendszer hibamódjainak vizsgálata szimulált környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomamunkám betekintést enged egy az orvostudományban használt terápiás eszköz, a dialízis gép fejlesztésének világába. Krónikus dialízis gépet olyan betegek kezelésére használnak, akiknek vesebetegségük valamilyen oknál fogva végstádiumba került, veséjük működése teljesen leállt. Egy ilyen géppel elvégzett terápia átlagosan 4-6 órát vesz igénybe, mely rengeteg áramot, vizet és más az orvostechnikában használt vegyszereket használ fel.

A dialízis-gépet bonyolult hardver és szoftver vezérli. A gyorsabb, gazdaságosabb és biztonságosabb szoftverfejlesztés céljából merült fel egy szimulátor megépítésének ötlete, melynek segítségével az új szoftverkomponensek – a dialízis gép bekapcsolása nélkül – tesztelhetők. A szimulátor ugyan akkor nem helyettesíti a valós gépet, rajta nem hajthatók végre tesztprotokollok, csupán a fejlesztést segíti. Kollégáim modell alapú tervezésre alkalmas fejlesztő környezetet, a MATLAB Simulink-et választották. Diplomamunkám során én is ebben a fejlesztőkörnyezetben dolgoztam.

A szimulátor fejlesztésébe bekapcsolódva a dialízis-gép komponenseinek hibalehetőségeit vizsgáltam, olyan modulokat építettem be, melyek használatával lehetőség nyílik a hibás működés leutánzására. A szimulátor egy grafikus felületen, egy ablakon keresztül vezérelhető. Segítségével számos művelet elvégezhető, köztük a komponensek hibájának szimulálása is. Ez az ablak az Instruktor ablak. Meghatároztam bizonyos vezérlő jeleket, melyekkel a szimulátort az Instruktor ablakon keresztül lehet irányítani. Az Instruktor ablak kezelési felületének megtervezése is az én feladatkörömbe tartozott. A hibaszimuláció működésének igazolására végül az egyes hibagenerátorokat a megfelelő komponensbe integrálva tesztelés alá vetettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.