PLC alapú szerelősor programozása, adatgyűjtés kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Automatizálási feladatok szinte minden termelő vállalatnál adódnak. Legtöbb esetben PLC alapon történik a megvalósításuk, ami tehát korszerűnek mondható. Az ilyen típusú rendszerekhez nagyon gyakran kapcsolódik számítógépes folyamatfelügyelet és adatgyűjtési funkció is.

A feladat keretében tehát egy szerelősor vezérlésének megvalósítása és a hozzá kapcsolódó informatikai rendszer fejlesztése, illesztése valósult meg.

Az első fejezet tartalmazza a feladat ismertetését, bemutatja a fejlesztés körülményeit és az elvégzendő feladatokat.

A második fejezet bemutatja a rendelkezésre álló szerelősort, amelynek felhasználásával el kell végezni a feladatot. Ismerteti a különböző részegységeit, azok felépítését és funkcióját. A szerelősor segítségével több automatizálási feladat is megvalósítható.

A harmadik fejezet ismerteti a megvalósított PLC-s vezérlés felépítését, elemeit. Külön bemutatja a szerelőszalag egyes elemeinek vezérlését. A PLC a megvalósított rendszerben központi elemet tölt be, így a különböző részek közötti kapcsolatot is itt lehet megteremteni, amely szintén része a fejezetnek.

A negyedik fejezet az ipari robot programjának megvalósítását ismerteti. A robot által megvalósítandó manipulációs folyamat, az ehhez kapcsolódó feladatok bemutatása is a fejezet része.

Az ötödik fejezet a folyamatfelügyelettel és a kommunikációkkal kapcsolatos. Ismerteti a megvalósított folyamatfelügyeleti funkciókat, továbbá bemutatja az ehhez szükséges kommunikációs feladatokat.

A hatodik fejezet az adatgyűjtést megvalósítását részletezi. Az adatok kezelését, továbbá a felhasználási lehetőségeiket is ez a fejezet tartalmazza.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.