PLC program fejlesztése légkezelő berendezés vezérlő egységéhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ország egyik legnagyobb gumigyárában több típusú légkezelő berendezést használnak. Az általam bemutatott légkezelő berendezés az említett gumigyár újonnan épülő bővítésének egy fontos részét képezi, a gumigyártás egy meghatározó lépéséhez szükséges, amelynek során a félkész anyagot szárítják.

A berendezés vezérlése Allen-Bradley CompactLogix PLC segítségével valósul meg, a folyamat megjelenítését és felügyeletét pedig egy helyi PC-n futó megjelenítő rendszer végzi, mely adatokat gyűjt a hűtési, fűtési, szárítási és egyéb folyamatokról hibakezelési, riportozási és archiválási céllal.

A dolgozat elején a vezérléshez használt PLC családot és a fejlesztői környezet lényeges tulajdonságait mutatom be, majd a berendezés fizikai felépítéséről és működéséről is részletes leírást adok, kiemelve a feladat szempontjából lényeges tulajdonságokat. Ezután következik a vezérlést biztosító PLC program felépítésének és működésének részletes bemutatása, kitérve a FactoryTalk View Studio fejlesztői környezetben elkészített felügyeletet végző kezelőfelületre. Dolgozatomat az üzembe helyezés műveletéről illetve a tesztelésről és aközben felmerülő problémák megemlítésével és megoldásának menetével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.