PLC-hez illesztett GSM alapú riasztási rendszer fejlesztése UML/SYSML leírások szerint

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a különböző platformokra történő szoftverfejlesztésnek számtalan lehetősége ismert. Ezek közül egyre nagyobb létjogosultságot kapnak a különböző modellező nyelvek, melyek elsősorban objektumorientált programok készítésére szolgálnak. A programozási nyelvek mind ebbe az irányba történő fejlődést mutatnak.

Bár folyamatirányítási rendszereket figyelembe véve jelenleg még csak alacsony, gépközeli programozási trendek terjedtek el, azonban a szoftverfejlesztők az ipari irányítástechnikai eszközök egyes szegmensei esetében is kezdik átvenni az objektumorientált programozási szemléletet.

A szakdolgozatomban felmértem a piac kínálta modellezési lehetőségeket. A jelenlegi szoftverfejlesztő programok kínálata közül összegyűjtöttem a számomra megfelelőket, és bemutattam, hogyan lehetnek alkalmasak a folyamatirányító eszközök programozására.

Továbbá dolgozatomban ismertettem egy példát arra, hogy az objektumorientált szemléletmódot miképpen tudtam a korábban megírt PLC programokra is alkalmazni, milyen módon tudtam azokat ugyanerre az alakra hozni. Ezzel a programkódok újrafelhasználásának tárháza nyílik meg, ami a különböző gyártók platformjai közötti szakadékot is mérsékli.

Feladatomban a megismert módszerek alkalmazásával egy GSM alapú riasztási rendszert valósítottam meg, azzal szemléltetve, az ipari irányítástechnikában is helye van modell alapú szoftverfejlesztésnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.