PLC-szimulátor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A kereskedelmi forgalomban elérhető PLC-szimulátorok a gyártóspecifikus fejlesztőkörnyezetek részei, ipari feladatokra kidolgozott, költséges eszközök, így a PLC-programozás oktatásának támogatására csak korlátozottan alkalmasak. Jelen szakdolgozat egy oktatási célra alkalmazható, platform- és eszközfüggetlen PLC-szimulátor fejlesztését mutatja be.

Az elkészített alkalmazás webböngészőben futtatható, grafikus felületet biztosít a létradiagram szerkesztésére az IEC 61131-3 szabványnak megfelelően. A diagramok mentését és betöltését egy XML formátumú leírás támogatja, ami lehetővé teszi más alkalmazások általi felhasználását. A szintén böngészőben futtatható szimuláció során lehetőség van a bemenetek értékének dinamikus változtatására, a kimeneti jelek pedig idődiagram formájában kerülnek megjelenítésre a szimulációs felületen.

A dolgozat részletesen bemutatja a HTML5 szabványnak megfelelő szerkesztőfelület felépítését, a létradiagram alapján történő utasításlistás kódgenerálás folyamatát, valamint a szimuláció megvalósításának módját is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.