POI alapú multimédiás adatcserélő rendszer tervezése és fejlesztése Java platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Java világában a webes alkalmazások fejlesztésére sokáig kézenfekvő választás volt a Java EE használata. 1999-es megjelenése óta a Java platformmal együtt fejlődött, a kezdetben benne rejlő lehetőségek hamar kiegészültek egy sor újjal, például SOA és biztonsági funkcionalitásokkal.

Vele párhuzamosan azonban megjelentek a különféle J2EE alapú keretrendszerek (Struts, JSF, Spring, stb.), amelyek jelentős könnyítéseket hoztak a fejlesztési folyamatba és a kész kód is robosztusabbá, könnyebben bővíthetővé és karbantarthatóvá vált használatukkal. Ezek a keretrendszerek leveszik a fejlesztő válláról az olyan részek megírásának problémáját, amelyek minden applikációban ugyanúgy szerepelnek, ilyen például az adatbázis-kapcsolatok, tranzakciók menedzselése és a biztonsági funkciók. Ezek a kódrészletek átkerültek a konténerbe, implementációjukat a fejlesztőnek nem kell ismernie, így több energiák fektethet az üzleti logika kidolgozására.

Az én választásom a Spring Framework-re esett, amely egy open source keretrendszer. Ez azzal az előnnyel jár, hogy az új feature-ök sokkal hamarabb megjelennek benne, mint például a Java EE-ben, amelyet az Oracle fejleszt. Emiatt ma már gyakorlatilag minden funkciót tartalmaz, amelyre egy üzleti alkalmazás fejlesztéséhez szükség lehet.

A benne rejlő lehetőségeket hamar felismerték a magán- és céges felhasználók egyaránt, így hatalmas fejlesztői közösség alakult ki körülötte (emiatt bármilyen, a fejlesztés közben felmerülő problémára találhatunk megoldást a különböző fórumokon) és egyre több állásajánlat jelenik meg a keretrendszer ismeretének elvárásával.

A fent említett előnyök miatt nagy jövőt jósolnak a Spring Framework-nek, ezért szerettem volna én is feltérképezni a benne rejlő lehetőségeket. Ehhez egy olyan webes alkalmazást fejlesztettem, amely képes SOA rendszerként működni a böngészők és mobil kliensek felé, szöveges és multimédia adatok szolgáltatásával. A szakdolgozatomban először bemutatom a Spring keretrendszert, az általam felhasznált technológiáit, majd a szakdolgozatom implementációjának folyamatát, annak részleteit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.