PaaS szolgáltatások teljesítménymérése

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre több és több felhő szolgáltatás érhető el. Ezek sokszínűsége mindenképp pozitív a felhasználók és fejlesztők részére, azonban egyszerre a választást is megnehezíti.

A választást könnyítő egyik eszköz lehet a teljesítménymérés. Segítségével mind a szolgáltatás felhasználói, mind pedig a szolgáltatás üzemeltetői hasznos információkhoz juthatnak a rendszer tulajdonságaival kapcsolatban. Azonban a már említett változatosság miatt nem olyan egyértelmű a folyamat, mint a hagyományos rendszereknél.

A terület fiatal kora és a hagyományos rendszerekhez képest összetett felépítés miatt még nincs kifejlett, elfogadott módszer a felhő szolgáltatások teljesítménymérésére. Legtöbb esetben véletlenszerű, illetve intuitív metrikák mentén hasonlítják össze a szolgáltatásokat, így ezek közel sem egységesek, összehasonlíthatóak.

Ebben az írásban egy valós élethez közeli példán keresztül (TPC-W, online könyvesbolt) próbálom meg összehasonlítani két elterjedt Platform as a Service (PaaS) szolgáltató (Google App Engine és Windows Azure) megoldásait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.