Panasonic HDMI video IC alkalmazása audiovizuális eszközökben

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink legelterjedtebb digitális audiovizuális adatátviteli interfésze a HDMI. Majdnem minden háztartásban megtalálható, illetve professzionális környezetben is ezt alkalmazzák leggyakrabban. A HDMI szabvány 2.0-s verziója lehetővé teszi 4K UHD tartalmak tömörítetlen átvitelét 60 Hz-es képfrissítési frekvencia mellett, ez szinte minden igénynek megfelel.

Gyakran előforduló feladat, hogy egy rendszerben több jelforrás vagy több megjelenítő is található, és rugalmasan változtathatóvá kell tenni, hogy melyik megjelenítő melyik forráshoz kapcsolódjon. Professzionális alkalmazások során további elvárás lehet, hogy legyen egy központi kezelő helyiség, ahova a vezetékek befutnak. Ekkor azonban a jeleket gyakran több száz méterre kell eljuttatni, ami nehezen megoldható. Jelen szakdolgozat olvasója betekintést nyerhet az audiovizuális technológia világába, illetve egy olyan cég fejlesztéseibe, melynek termékei megoldásokat nyújtanak ezen problémákra. A Lightware Kft. projektjébe bekapcsolódva feladatom egy olyan chip illesztőprogramjának elkészítése volt, mely négy bemeneti és két kimeneti porttal rendelkezik, mindegyik porton HDMI 2.0 támogatással.

A szakdolgozat során részletesen bemutatom a HDMI szabványt, illetve az ehhez kapcsolódó fogalmakat. Az elméleti bevezető után ismertetem egy, a Panasonic által gyártott, HDMI portokkal ellátott chip szolgáltatásait, alkalmazásának lehetőségeit. Ezt követően bemutatom, miként készítettem el ennek a chipnek a vezérlőprogramját egy STM32 mikrokontrollerre úgy, hogy az illeszkedjen a cég által használt szoftveres környezetbe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.