Papíralapú érkeztetési folyamat megvalósítása szoftverrobot megoldással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatomban elsődleges célom az volt, hogy bemutassam egy banki folyamat automatizálás lépéseit szoftverrobot segítségével. Ezzel is rámutatva, hogy az úgynevezett „fehér galléros” munkaterületeken mennyire könnyű egy szoftver segítségével kiváltani az emberi munkaerőt, ezzel időt, energiát és pénzt nyerve az adott iparágban.

Az elvárás a szoftverrobottal szemben így esetemben az volt, hogy a meghatározott folyamatot végrehajtva teljes mértékben kiváltsa az emberi felhasználót, vagyis beavatkozás nélkül véghez vigye az adott műveletsort, az esetleges hibákat pedig önállóan kezelje. A papír alapú banki utalás folyamatának automatizálásához szükség volt arra, hogy a papír alapú szelvényét beolvassa a szoftverrobot, a beolvasott adatokat pedig eltárolja. A tárolás egy Excel fájlban történt. A beolvasás után a következő lépés az adatok továbbvitele volt egy másik felületre, amely az általam készített banki utaló felületet szimuláló webalkalamzás. A bevitel nem csak egy másolás-beillesztést takart. A banki felületre a szoftverrobot számára is szükséges volt a bejelentkezés, és a menüben való navigálás, ugyanúgy, mintha azt egy emberi felhasználó tenné.

Jelen szakdolgozatom kitér a megvalósításhoz szükséges technológiákra, úgy mint a webalkalmazáshoz szükséges Java web technológiák, az Optical Character Recognition, vagy a Robotic Process Automation. Az olvasó betekintést nyerhet a szoftverrobotok jelenlegi piaci helyzetébe, illetve általános működésükbe. Továbbá részletes megismerheti a Blue Prism felépítését, működését. A szkennelt dokumentum adatainak beolvasást lehetővé tevő OCR technológia alapjai is helyet kaptam a dolgozatomban.

Az automatizált folyamat megvalósításával és a háttér ismertetésével nem titkolt célom volt, hogy megmutassam, az RPA rendszerek használata milyen horderejű változást hozhat banki és egyéb üzleti környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.