Párhuzamos futtatókörnyezet fejlesztése nagyteljesítményű DSP kártyán

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az IT világ már évekkel ezelőtt beleütközött abba a problémába, hogy a processzorok órajele nem növelhető minden határon túl. A számítási kapacitás további növelése tehát ilyen módon egyre kevésbé volt lehetséges. Felismerve a problémát, a nagy processzorgyártók megjelentek a kezdetben két, majd egyre több CPU magot tartalmazó processzoraikkal.

Bár a lépés teljesen logikus, rengeteg kérdést vetett, és vet fel napjainkban is. A párhuzamos működésre képes hardverek megjelenése ugyanis csak az egyenlet egyik felét alkotják, a másik oldalon a szoftverek állnak. Megfelelően működő, párhuzamosan végrehajtható szoftverek nélkül az elérhető számítási kapacitás nem használható ki. A nyilvánvalóan egyre inkább a párhuzamosságra hangsúlyt helyező feldolgozó egységek terjedése mellett nem hagyhatjuk tehát figyelmen kívül programjainkban, szoftverrendszereinkben a párhuzamosítás kérdéskörét.

A beágyazott rendszerekben is kezd előtérbe kerülni a téma, hiszen ezen a területen is folyamatosan nő a számítási igény, továbbá az eszközök fogyasztása is kulcsszerephez jut.

Dolgozatomban egy olyan projekt fejlesztését mutatom be, mely igyekszik javítani a heterogén rendszerek helyzetét napjaink szoftvertechnológiájában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.