Párhuzamos útvonaltervezés gráf algoritmusokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A közelmúltban a számítógépek számítási teljesítménye rohamos tempóban növekedésnek indult, a többmagos és többprocesszoros rendszerek bevezetésének köszönhetően. Azonban a bennük szunnyadó teljesítmény kihasználásához a korábbi programozási és szoftverfejlesztési nézetek nem alkalmasak. A korábbi, úgynevezett szekvenciális programok képtelenek kihasználni a többmagos architektúrákban rejlő potenciált. Helyüket átveszik az úgynevezett párhuzamos, vagy más néven több szálú alkalmazások.

Szakdolgozatomban szeretném bemutatni a párhuzamos programozás technikáival nyerhető többlet teljesítményt és az ezt elérhetővé tevő eszközöket. Ennek szemléletes bemutatása érdekében választottam kutatási témámul az útvonaltervezést, mivel manapság a legtöbbünk zsebében ott lapuló okos telefonok mindennapi életünk részévé tették az erre épülő alkalmazásokat.

Célom egy olyan alkalmazás elkészítése, amin szemléltethető a különböző útkereső gráf algoritmusok - mind szekvenciális mind párhuzamos megvalósítással – nyújtotta futási idők. Jelen dolgozatban kísérletet teszek a kiválasztott algoritmusok lehető legoptimálisabb implementálására, majd összehasonlító méréseket végzek különböző nagyságú, sűrűségű, véletlen generált és valóságot modellező gráfok felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.