Pasztőrberendezés szabályozása és vezérlése PLC- vel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom során az Agrometal Food-Tech Kft. keretein belül bemutatom magát a pasztőrözést, mint eljárást, továbbá ennek a célját. A pasztőr felépítéséhez olyan eszközök szükségesek, amik betartják a pasztőrözésre vonatkozó szabványokat, tehát bemutatom ezeket az eszközöket, továbbá ezek felépítését, és működését. Mivel a berendezést rendszeresen tisztítani kell, ezért bemutatom a mosás folyamatát a pasztőr tisztítása közben. A berendezésen minden esetben nyomon kell tudni követni a terméket, és annak útját, továbbá azt is, hogy éppen mikor és milyen folyamatok zajlottak le. Ehhez különböző érzékelők szükségesek, amiknek elég gyorsnak és pontosnak kell lenniük. Tehát bemutatom, hogy milyen érzékelők szükségesek egy pasztőr felügyeletére és vezérlésére.

A gyakorlatban egyre nagyobb szükség van a távoli felügyelet jelenlétére, hogy ne kelljen mindig ott lennünk fizikálisan a berendezésnél, ahhoz hogy tudjuk mit csinál. Éppen ezért megterveztem, és meg is valósítottam a távoli felügyeletet, a távoli programozhatóságot a pasztőrön, amit fel lehet használni a többi PLC-n is, továbbá a PLC-k közötti helyi kommunikációt etherneten keresztül.

Ezután létrehoztam az ember-gép kapcsolatot az NQ Designer segítségével, amivel egy érintőképernyős terminálra készítettem programot. A terminál és a PLC közötti kommunikáció segítségével a berendezés felügyelete és a folyamatba beavatkozás is lehetséges.

A pasztőrözéshez használt tejet fel kell fűteni, és bizonyos hőmérsékleten kell tartani bizonyos ideig. A felfűtés hőcserélőkön keresztül történik, ezt a felfűtést szabályozni kell, hogy az adott hőfokot tudja tartani. Erre PID szabályzással van lehetőség. Ezért megnéztem a lehetséges módszereket, kiválasztottam a megfelelőt, és egy példa alapján meghatároztam a paramétereket. Ezután bemutattam a PLC beépített utasítását a szabályzás elvégzésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.