Pathlet routing megvalósítása SDN hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szoftveresen vezérelhető hálózatok (SDN) egy új megközelítés a hálózatok világában, melynek lényege, hogy a hálózat programozhatósága révén sokkal rugalmasabbá válhatnak a hálózati megoldások, valamilyen szinten megszüntethető a hálózatokra most jellemző decentralizáltság. Lényege, hogy a csomagtovábbítás során a vezérlési, döntési feladatokat mostantól nem a switchek, hanem egy külső kontroller végzi. Ennek előnye, hogy ez által a switcheknek csak a kontroller által kapott szabályok alapján kell továbbküldeniük a csomagokat. A kontrollernek pedig lehetősége van rálátni a teljes hálózatra, így sokkal gyorsabban és könnyebben tud fellépni az esetlegesen megjelenő hibák ellen, vagy sokkal gyorsabban tudja azokat javítani.

A pathlet routing egy új internet routing architektúra, melynek alapja a flexibilitás, rugalmasság. A lényege, hogy a küldőnek lehetősége van, hogy részben, vagy teljes egészében személyre szabja a csomagtovábbítást. Azzal, hogy a hálózat felépítését fizikai topológiától függetlenül virtuálisan képzeli el, a hálózat használóinak lehetőségük nyílik arra, hogy sokkal rugalmasabban, egyszerűbben reagáljanak a különböző változásokra.

A szakdolgozatom témája ennek a két rendszernek a vizsgálata. Egy olyan hálózatot hozok létre, ami a pathlet routinghoz hasonlóan működik egy szoftveresen vezérelt hálózatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.