Peer-to-peer műsorszóró alkalmazás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Feladatom első része az internetes műsorszóró (streaming) megoldások áttekintése, ezen belül pedig a peer-to-peer (P2P) technológián alapuló megoldások bővebb ismertetése volt. Ebben a részben bemutatom a műsorszórás kialakulásának történetét, feltételeit. A P2P technológia rövid ismertetése után annak jelentőségéről illetve a P2P streaming hálózatok sajátosságairól olvashatunk. A P2P alapú módszer mellett jelentősen elterjedtek egyéb lehetőségei is az internetes műsorszórásnak. Ezen belül kitérek az Adobe Flash platform által kínált lehetőségre, annak előnyeire, hátrányaira, illetve egy fejlesztés alatt álló szabványra, a HTML5-re, ismertetve annak jelentőségét és elterjedtségét.

A műsorszóró lehetőségek áttekintése után összehasonlítom a napjainkban elterjedt P2P streaming alkalmazásokat. A három legismertebb ilyen alkalmazásról bővebb ismertetést adok, míg a többiről a legfontosabb tulajdonságaik olvashatóak. Röviden kitérek a BitTorrent fájlcserélő alkalmazások technológiájára, ugyanis erre épülnek a P2P streaming alkalmazások is. A számomra megfelelő program kiválasztása után annak használatát mutatom be bővebben.

Feladatom második része egy teszthálózat kiépítése volt, amely alkalmas a P2P műsorszóró hálózatok vizsgálatára. Ehhez először a megfelelő környezetet kellett létrehoznom. A kijelölt számítógépekre megfelelő operációs rendszert illetve a teszteléshez szükséges alkalmazásokat telepítettem. Mindegyik PC-re fix IP címet állítottam be.

Az így kialakult mérőkörnyezetben végeztem el a teszteléseket. Célom az ideális hálózati topológia létrehozása volt, illetve az ehhez tartozó beállítások meghatározása. Két, hosszát és méretét tekintve különböző videó használatával történtek a mérések. A két eset merőben eltérő eredményeket produkált. Rövid média szórása esetén a hálózat fennmaradásának bizonyos feltételei nem teljesülnek, aminek hatására arra a következtetésre jutottam, hogy ebben az esetben az ideális hálózat kialakulása nem lehetséges. Ennek okait ismertetem részletesen. Hosszú média szórása esetén a hálózat jellemzői a szerver feltöltési sebességétől függenek. Ezért a különböző esetek által produkált eredményeket ismertetem ebben a részben, meghatározva az ideális hálózati tulajdonságok kialakulásához szükséges beállítások, paraméterek pontos értékeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.