Peer-to-peer műsorszóró alkalmazás vizsgálata PlanetLab környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozat témája a peer-to-peer műsorszóró technológia vizsgálata PlanetLab környezetben. Bemutatja a p2p technológia részleteit, egy ilyen hálózat felépítését. Az internetes műsorszórás napjainkban igen elterjedt, erre több megoldás is létezik. Ezek közül az Adobe Flash, a HTML5 és az említett, peer-to-peer technológiákat mutatom be, kitérve azok előnyeire, hátrányaira, illetve ismertségére, elterjedésére.

Bemutatom a peer-to-peer hálózatok jelentőségét, majd áttekintem a különbözőm széles körben elterjedt peer-to-peer műsorszóró (streaming) alkalmazások főbb tulajdonságait.

A dolgozat témájához kapcsolódó mérések környezetét a PlanetLab hálózat biztosítja. Ennek felépítését, használatát a mérési környezet beállításain keresztül mutatom be. Ebbe beletartozik egy saját munkaterület (slice) létrehozása, valamint az egyes csomópontok hozzáadása. Az utóbbiak menedzseléséhez Linux Fedora virtuális operációs rendszert használok, kiépítve rajta egy biztonságos kapcsolatot a csomópontokkal.

A csomópontok kezelését a műsorszóró telepítésén keresztül mutatom be, majd a méréseim során hálózat analizátorral követem működését.

Az így konfigurált mérési környezetet már megfelelően tudtam alkalmazni a műsorszórás teszteléséhez. Céljaim közt szerepelt a helyes hálózati topológia felderítése a világban szétszórtan elhelyezkedő résztvevők esetén. Ezt két különböző viselkedést meghatározó multimédiás tartalom használatával vizsgáltam. Mindkét esetben az előzetes várakozásnak megfelelő eredmények születtek.

Másik célom volt annak megfigyelése, hogy miként viselkedik egy kisméretű, azaz kevés résztvevő által kialakított hálózat egy nem várt viselkedés (kulcs-szerepben levő csomópint távozása) bekövetkeztére. Ehhez felhasználtam korábbi mérések eredményeit, amelyek más (helyi hálózatra korlátozódott) környezetben lettek mérve. Az általam kapott eredmények alapján a két környezetben különbözőképpen viselkedett az alkalmazás, erre próbáltam magyarázattal szolgálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.