Példavezérelt fejlesztőkörnyezet modellek feletti lekérdezésekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bergmann Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A modellvezérelt szoftvertervezési megközelítés különböző rendszermodelleket helyez előtérbe a fejlesztési életciklus során. Ezen modellek elkészítése, majd feldolgozása kiemelkedő fontosságú, ehhez pedig széles körű nyelv- és eszköztámogatás szükséges.

A modellvezérelt fejlesztést támogató eszközökhöz hatékony támogatást nyújthat a modell-lekérdezések technológiája, pl. a modellezési nyelv jólformáltsági kényszereinek validációjára, modelltranszformációk elvégzésére, stb. A lekérdezések elvégzése történhet általánosan, programozott módszerrel is; kifejezőbb lehet azonban, ha valamilyen speciális, deklaratív nyelvvel fogalmazunk meg egy ilyen lekérdezést, és a kiértékelés ez alapján automatikusan történik meg.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken készült EMF-IncQuery eszköz lehetővé teszi az Eclipse Modeling Framework-alapú modelleken a lekérdezéseket. Segítségével egy deklaratív nyelvvel fogalmazhatóak a lekérdezések, az ún. gráfminták formalizmusa szerint. A saját deklaratív nyelv hátránya, hogy már egyszerűbb minták megfogalmazása is szakértelmet igényel, továbbá a különböző kényszerek megfogalmazásához ismerni kell a modell absztrakt reprezentációját, ami a konkrét szintaxis szerinti használatkor nem feltétlenül elérhető minden esetben.

A modell-lekérdező rendszerhez hatékony kiegészítést nyújthat egy olyan eszköz, amely a felhasználó által a modellen példaként kijelölt elemeket veszi alapul, és a hozzájuk hasonló elrendezésű elemeket azonosító gráfmintát állít elő kimeneteként. A módszer automatikusan elvégzi a példánymodell felderítését, majd lehetőséget ad a felhasználónak különböző finomhangolási beállítások elvégzésére, végül a példára illeszkedő, futtatható lekérdezést generál. A kiterjesztés felhasználói interfészét ideális lenne úgy megoldani, hogy azt az IncQuery felületével hatékonyan együtt lehessen használni egy kompakt fejlesztőkörnyezet képében.

Az EMF-IncQuery keretrendszer számos EMF-alapú konkrét szintaxis szerkesztőt támogat, így fontos, hogy a példavezérelt fejlesztőkörnyezet is együttműködjön ezen fejlesztőkörnyezetek jeletős részével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.