Pénzintézeti jelentés adatokon alapuló adatszolgáltató megoldás készítése .NET környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A pénzügyi intézetek folyamatosan fejlődő felügyeletével egyre szélesebb körű jelentési kötelezettségre van igény. Az európai szintű adatszolgáltatási kötelezettségek megjelenése egy új pénzügyi jelentési szabvány, az XBRL használatát vonta maga után. Az XBRL standard segítségével a pénzügyi adatokat egységesen értelmezett fogalmak mentén képesek riportálni az adatszolgáltatók.

A különböző európai hatóságok felé irányuló jelentési kötelezettségek kielégítéséhez szükség van olyan rendszerekre, amik továbbítják számukra az elvárt adatszolgáltatásokat, és fogadják az európai hatóságok ellenőrzéseinek visszajelzését. A szakdolgozatban ismertetem az általam elkészített rendszert, a kezdetleges specifikációtól a tervezésen át a konkrét megvalósításig. Az elméleti részben bemutatom az ellenőrzendő jelentések szabványát, az XBRL-t, továbbá részletesen kifejtem az alkalmazás kivitelezéséhez felhasznált .NET keretrendszer által nyújtott technológiákat, és áttekintést adok a rendszer megfelelő működésének ellenőrzéséhez használt tesztelési módszerről.

Az elkészült megoldásom alkalmazásával az adatszolgáltató könnyedén képes pénzügyi jelentéseket továbbítani az európai hatóságok felé és nyomon tudja követni az állományok státuszait az ellenőrzési folyamatban. A megvalósított alkalmazás egyéb, hasonló elven működő adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez is felhasználható, míg az alkalmazott technológiák, interfész megoldások egyéb rendszerek közti kapcsolatok kialakításánál biztosítanak megfelelő kiindulási alapot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.