Pénzügyi és logisztikai folyamatok konfigurálása SAP ERP rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Az utóbbi évtizedekben a világban megindult rohamos globalizáció hatására mára a vállalatoknak olyan összetett, földrajzilag és szakmailag szerteágazó feladatokkal kell szembenézniük, amelyeket az elszigetelt, önálló informatikai rendszerek nem képesek eredményesen ellátni. Többek között ez eredményezte, hogy manapság egyre nagyobb igény van már a kis és középvállalatoknál is az integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetésre.

Ahhoz, hogy ezek a rendszerek maximális hatékonysággal tudjanak működni, a megfelelő bevezető szakemberek mellett szükség van az alkalmazottaknál egy olyan tudásbázisra, amellyel lehetőségeikhez és képességeikhez () mérten a legnagyobb hatékonyságon használják a rendszert.

A szakdolgozatomban egy olyan laboratóriumi feladatsor kidolgozását tűztem ki célul, amely elvégzése után bárki előtudás nélkül átfogó képet kap az SAP rendszer működéséről, moduljairól, főbb funkcióiról. Ehhez megismertem a teljes SAP rendszert, folyamatokat dolgoztam ki és konfiguráltam benne. Ahol szükséges volt több rendszerparamétert is átállítottam ennek érdekében. Az egyes feladatokhoz rövid, a legfontosabb részeket tartalmazó elméleti összefoglalót is készítettem. Ezután automatikus javító programokat írtam ABAP nyelven a feladatokhoz, amelyek azok helyes végrehajtását ellenőrzik felhasználóbarát módon. Ezekkel akár a tanfolyam hallgatói önellenőrzést is végezhetnek. Végül pedig összeállítottam egy javaslatot arról, hogy milyen lebontásban kellene tartani a foglalkozásokat, és javaslatot tettem az egyes órák tananyagára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.