Pénzügyi idősorok elemzése, algoritmikus kereskedés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Levendovszky János
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Jelen szakdolgozat a többdimenziós, véletlen értékpapír árak idősorainak megfigyelésén alapuló, ritkás kitöltésű mean reverting portfóliók meghatározásával és az azokkal való kereskedéssel foglalkozik.

A mean reverting portfóliók a konvergencia típusú kereskedésben játszanak központi szerepet azáltal, hogy a pozíciófelvétel a mean-től távol történik és a mean-hez való visszatéréskor kerül zárásra, adott profit realizálása mellett (például a mean alatt vétel és visszatéréskor eladás).

A mean reverting sztochasztikus folyamatok modellezhetők az Ornstein-Uhlenbeck differenciál egyenletekkel, ezért gyors algoritmusok fejlesztése, melyek az OU folyamatot az értékpapír árak lineár kombinációjaként identifikálják, az algoritmikus kereskedés egyik központi kutatási területévé váltak.

A probléma komplexitása nagyban megnő azáltal, hogy az előállítandó ritkás kitöltésű portfólió elemszámát egy adott kardinalitás alatt kell tartani (az elérhető pénzügyi termékek egy részhalmaza kerül csak felhasználásra). Ez a probléma visszavezethető a ,,részhalmaz-összeg'' problémára, ami bizonyítottan NP-teljes. A ritkás kitöltésű portfóliók kulcsfontosságúak a kereskedési költségek minimalizálása esetén.

A dolgozatban bemutatom a mean reverting folyamatok identifikálásához szükséges modelleket és eljárásokat.

Emellett a dolgozat újdonságtartalma olyan sztochasztikus modellek kifejlesztése és tesztelése, melyek a mean reverting portfóliókat másodlagos hatások jelenlétében (bid-ask spread, vagy könyvalapú tőzsdék) is megfelelően modellez.

A modellekre működő szoftver rutinokat írtam, melyeket egy minden részletre kiterjedő szoftver csomagba is implementáltam a részletes teljesítőképességanalízis érdekében. Az eljárásokat kipróbáltam az S&P 500 és az amerikai kamat ráta historikus adatain is.

A numerikus eredmények megmutatták, hogy a mean reverting kereskedés a kis (napi) és nagy (napon belüli) frekvenciás kereskedés új formájaként, másodlagos hatások mellett is életképes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.