Pénzügyi piacok viselkedésének vizsgálata és előrejelzése gép tanulással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csima Judit
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

A pénzügyi piacok viselkedése befolyásolja mindannyiunk életét, természetükből adódóan napi szintű változásaik is komoly hatással vannak társadalmunk működésére. A résztvevő szereplők folyamatos kihívások elé néznek, rövid idő alatt tűnnek el és emelkednek fel annak függvényében, hogy ezekre hogyan reagálnak.

A megoldandó feladatok egy részére azonban csak nehezen lenne adható pontos megoldás, ezért szakemberek a rendelkezésre álló adatok alapján készült modellek segítségével próbálják a legtöbb jövőre vonatkozó információt megismerni .

A szakdolgozat során egy pénzügyi vonatkozású adathalmaz elemzését végzem el gépi tanulás módszerek alkalmazásával. Az elemzés teljes életciklusát dokumentálom az adatok értelmezésétől és kezdeti transzformálásától kezdve, az előre kiválasztott algoritmusok finomhangolásán át, azok összehasonlitásáig.

Az eredmények felhasználásával pontosabb előrejelzések készithetők, az ismertetett módszerek alkalmazása pedig számos más problemára is megoldáskent szolgál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.