Pénzügyi szolgáltatásokat támogató iOS kliens fejlesztése Objective-C alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években az okostelefonok terjedése rohamos mértékben nőtt, szinte már minden ember rendelkezik legalább egy készülékkel. Érthető módon merül fel az igény arra, hogy okoseszközeinket különböző ügyeink intézésére is használni tudjuk. A különböző pénzügyi intézmények megragadták a lehetőséget és ennek következtében a különféle mobil bankolási megoldások is gyors fejlődésnek indultak. Ezen alkalmazások általában nagymértékben hasonló funkcionalitást kínálnak, így jogos a szoftverfejlesztő cégek azon elképzelése, hogy egy azonos alapokkal rendelkező, könnyedén és átfogóan testreszabható terméket nyújtanak, melyet aztán a különböző bankok igényeihez igazítanak.

Diplomám témája egy ilyen ipari alkalmazás tervezésébe és fejlesztésébe való bekapcsolódás iOS platformon. Dolgozatomban a mobilpiac és az iOS platform bemutatása után ismertetem a rendszer, majd pedig az alkalmazás architektúráját, a szerverrel való kommunikációt, a használt eszközöket és néhány fontosabb felületi elemet. Ezek után bemutatok néhány érdekesebb, általam javított hibát, végül pedig részletezem egy új biztonsági réteg kialakításában végzett munkámat.

Dolgozatom teljesítése közben szerepet kaptam egy rendkívül komplex rendszer fejlesztési folyamatában és egy méretes fejlesztői csapat hasznos tagja lehettem. Megismerhettem az agilis, nagy csapatban történő fejlesztés előnyeit és hátrányait, valamint a területhez kapcsolódó fogalmakat. Betekintést nyertem különböző biztonsági problémák, valamint azok megoldásának nehézségeibe.

Fontos, hogy a fejlesztés különböző részei üzleti titoknak minősülnek, ezért nem minden esetben volt lehetőségem a részletekről valós mélységükben beszámolni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.