Pénzügyi tranzakciókat nyilvántartó alkalmazás készítése Windows platformra

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő része az okostelefonok piaca. Mostanra szinte minden embernek megfizethető közelségbe kerültek ezek a készülékek, ezt jól mutatja az is, hogy már majdnem kétmilliárd okostelefon működik a világban. Ezekre a telefonokra számos alkalmazás érhető el. Lehetnek ezek játékok, oktató alkalmazások, hírportálok alkalmazásai, különféle üzleti alkalmazások vagy valamilyen kiegészítőként funkcionáló alkalmazások is. Céljuk a szórakoztatás és/vagy a mindennapi élet könnyebbé tétele.

A szakdolgozatom témájaként választott alkalmazás is egy ilyen kiegészítőként szolgál. Célplatformként a Windows 8.1-et választottam, mert erre még nem érhető el igazán jól használható, pénzügyi tranzakciókat nyilvántartó alkalmazás, másrészt az Önálló laboratórium tantárgy keretein belül is ezzel a platformmal foglalkoztam. Ezen kívül a Windows 8.1, új univerzális fejlesztést nagyban megkönnyítő felépítése is döntő szerepet játszott a választásban. A cél egy olyan univerzális applikáció elkészítése volt, amely segítségével a felhasználó a mindennapi pénzügyi tranzakcióit számon tarthatja, azokról valamilyen visszajelzést kaphat, és amivel valamelyest optimalizálni tudja a felmerülő pénzügyi kérdéseit. Az elvárt működéshez szükséges egy háttérrendszer létrehozására is. Mivel ebben egyáltalán nem volt tapasztalatom, a könnyen tanulható, egyszerűen használtható Django framework-öt választottam.

A dolgozat első részében részletesen ismertetem a platform történetét, valamint bemutatom a fejlesztői környezetet. Ezek után a kliens-szerver kommunikáció leírása olvasható. A dolgozat második felében először az elkészített az alkalmazás háttérrendszerének felépítését és működését írom le, majd az alkalmazást mutatom be részletesen. Legvégül a továbbfejlesztéssel és a bővítéssel kapcsolatos ötleteimet írom le, majd az elvégzett munka összegzésével zárom a dolgozatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.