Perifériás sztent tervezése és gyártástechnológiájának kidolgozása nitinol ötvözetből

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bognár Eszter
Anyagtudomány és Technológia Tanszék

A dolgozat témája egy állatkísérletekhez felhasználható perifériás nitinol sztent gyártása.

A sztent rendkívül kis mérte (Ø1,2 mm) miatt a feladat némileg eltért a szokványos mérnöki tevékenységektől. A vágás és az utókezelés során speciális módszereket kellett alkalmazni, mert hagyományos szerszámokkal a sztenthez hozzáférni nem lehet. Ezért az előállítást lézeres mikromegmunkálással, a sorják eltávolítását pedig kémiai maratással és elektropolírozással végeztük. Ezek során nem alakul ki mechanikai kapcsolat a munkadarabbal, így áthidalhatók a kis méretek okozta nehézségek.

A cél az volt, hogy megtervezzünk egy sztent modellt, kikísérletezzük az optimális vágási paramétereket, majd e kettő felhasználásával kivágjuk a nyers sztentet, amelyet különféle utókezelési eljárásokkal beültetésre alkalmassá tegyünk.

A megvalósítás során először áttekintettem a sztentekkel, a nitinol alapanyaggal, és a lézerfénnyel kapcsolatos főbb elméleti alapismereteket. Ezek és egy rendelkezésre bocsátott nitinol sztent segítségével elkészítettem egy 3D sztentmodellt és annak terítékét, amit a gyártásnál használni szándékoztam. Ezután vágási kísérleteket végeztem nitinolcsövön, előbb csak egyszerű modellekkel (pl. csőszelet), majd bonyolultabbakkal, végül a sztent mintázattal, amit a vágási tapasztalatok alapján többször módosítottam (több hidat kapott, és készült egy rövidebb változata kifejezetten a próbavágásokhoz). A kísérletsorozat eredményeként felállítottam az optimálisnak ítélt paraméterhalmazt, amellyel sikerült legyártani a sztentet. A kész termék beültetésre előkészítve, branülbe helyezve került a megrendelőhöz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.