Perovszkit alapú napelemstruktúrák technológia fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Plesz Balázs
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Diplomamunkámban perovszkit alapú napelemek irodalomkutatásával, eloállításával

és vizsgálatával foglalkoztam.

A hagyományos, szilícium alapú napelemek helyett egyre több kutatás irányul alternatív alapanyagokat felhasználó, egyszerűbb és gazdaságosabb technológiával készítheto napelemek kifejlesztésére. Ezek közül az egyik legígéretesebb típus a perovszkit alapú napelem, amelynek alapanyaga a metilammónium-ólom-trijodid (CH3NH3PbI3). A „perovszkit” elnevezés a kristályszerkezetre utal: perovszkitoknak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek valamilyen ABX3 képlettel írhatók le, ahol az A és B különböző méretu kationok, az X pedig egy anion. Az ilyen anyagok számos különleges tulajdonsággal rendelkezhetnek, és az összetétel változtatásával ezen tulajdonságok befolyásolhatók, ami napelemek esetén jól kihasználható.

A perovszkit alapú napelemek a festékanyaggal érzékenyített napelemek kutatása során alakultak ki, de mára hatásfokuk bőven meghaladja azokét. Az utóbbi néhány évben 3,8%-ról 20,1%-ra nőtt a laboratóriumban előállított legmagasabb hatásfokú cella, ami egyrészt mutatja, hogy a jövoben akár ipari megvalósításra is alkalmas lehet, másrészt azt is, hogy milyen mértékben haladnak a kutatások ezen a területen.

Munkám során különböző felépítésű perovszkit alapú napelemeket készítettem, ezeket minősítettem, illetve megoldást kerestem azokra a problémákra, amelyek mindeközben felmerültek. Vizsgáltam a rétegszerkezet hatását az eszközök működésére, valamint összevetettem a kapott eredményeket azokkal, amelyeket a szakirodalomban találtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.