Perzisztencia modul megvalósítása a NetLine/Crew rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A NetLine/Crew szoftver a pilóták, légiutaskísérők munkabeosztásának elkészítését támogató rendszer. Egy szabály alapú komponense segítségével ügyfelenként testre szabott szabályokat futtat a tényadatok alapján felépített modellen. A modell felépítése során a szabályok dinamikusan bővíthetik az üzleti objektumtípusokat új attribútumokkal, melyeket aztán ugyanúgy használnak, mint az objektumtípus publikus mezőit. Az ily módon bővített objektumtípusok példányait a rendszer eddig nem volt képes perzisztens tárba menteni, így azok csak a futás ideje alatt léteztek.

Általában ezen ügyfelenként változó struktúrájú objektumok sok hasznos üzleti információt hordoznak. Mivel azonban csak a memóriában, a program futása során léteznek, ezért nem elérhetőek külső, OLAP vagy riporting eszközök számára. A feladat tehát egy olyan modul megtervezése és megvalósítása, amely e változó struktúrájú entitások példányainak mentését, visszaolvasását lehetővé teszi.

A megvalósított modul az Oracle dinamikus SQL futtatási képességét felhasználva látja el a kitűzött funkcionalitást. A tervezés során ügyeltünk arra, hogy a modul komponensei cserélhetőek legyenek, ha később más implementációra is szükség volna. Illeszkedve a fő rendszerhez, a modul C++ nyelven került megvalósításra. Az implementáció Oracle PRO*C/C++ előfordítót használ a dinamikus beágyazott SQL utasítások értelmezésére. A változó struktúrájú adatokhoz illeszkedő adatbázis séma létrehozását, módosítását is elvégzi. Futási teljesítménye kielégítő a produktív használathoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.