Petri-háló alapú utasáramlás-modellezés

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az utóbbi években megnövekedett légiforgalom a reptéri terminálok kihasználtságát is jelentősen emelte, így az utasok biztonságos és kényelmes kiszolgálása egyre nehezebb feladat. A diplomamunka célja egy olyan Petri-háló alapú keretrendszer megtervezése és létrehozása, melyet felhasználva megvalósítható egy reptéri terminál utasforgalmának szimulációja. Egy megfelelő szimuláció elkészítése nyomon követhetővé teszi a várakozási időket és segít a kiszolgálás szűk keresztmetszeteinek felderítésében, így támogatja az utasáramlás optimalizálását.

A dolgozat első részében bemutatom a modellezéshez használt sztochasztikus, színezett és sorbanállásos Petri-hálókat. Ismertetésre kerül a hálók leírására és a modellkönyvtár összeállítására szolgáló XML-alapú dokumentumformátum, majd pedig a modellek szimulációját végző Matlab-toolbox felépítése, működési elve és annak implementált függvényei.

A dolgozat részletesen ismerteti az utasforgalmi terminálok alapvető elemeinek (utasfelvétel, biztonsági ellenőrzés stb.) Petri-háló alapú modelljeit és azok paramétereit. Ezekre az építőelemekre alapozva bemutatásra kerül egy terminál teljes modelljének megalkotása, majd az utasforgalom szimulációja és annak eredményei.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.