Pilóta - box kommunikáció a Formula Student projectben

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen hallgatóiból álló BME Formula Racing Team évről évre részt vesz a Formula Student kereteiben megrendezett versenyeken. A sorozat célja, hogy az egyetemi diákok a mérnöki tudásuk felhasználásával a lehető leggyorsabb versenyautót építsék meg.

A sikeres szerepléshez elengedhetetlen követelmény a folyamatos fejlesztés, melynek eredményeképpen mindig új kihívásokkal találkozhatnak a hallgatók. A csapat tagjaként én azt a feladatot kaptam, hogy valósítsam meg a pilóta és a box közötti kommunikációt.

A feladatom sikeres elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy első lépésként feltérképezzem a piacon található megoldásokat és számításba vegyem a csapaton belül már korábban alkalmazott modulok felhasználását, vagy továbbfejlesztését. Mindez azért nagyon fontos, mert a téma körüljárása időben elenyésző a fejlesztési folyamatokhoz képest, mégis teljes egészében meghatározza a végeredményt.

A kiválasztott megoldás függvényében szükséges specifikálni, hogy mit szeretnék létrehozni és ennek megfelelően egy rendszertervet készíteni, amely támpont lehet a fejlesztések során.

A beágyazott rendszerem fejlesztése a hardvertervezéssel kezdődik. Ide tartozik a felhasznált eszközök kiválasztása és a kapcsolási rajz, majd a nyomtatott áramkör elkészítése. A megtervezett hardver gyártása előtt szimulációk és egy prototípus segítségével hitelesítem a munkámat. Mindezt már a tényleges áramkör gyártása követi.

A működés megvalósításának másik nagy része a szoftver elkészítése. Itt is először rendszerszinten kell gondolkodni és onnan eljutni a részegységek programozásához. Az elkészült szoftver segítségével már elviekben működőképes a modulom.

A fejlesztési folyamat utolsó lépése, hogy az elkészült hardver és szoftver együttesével az áramkört ténylegesen működésre bírjam.

Ezen fejlesztési folyamatot írom le a szakdolgozatom keretei között, melynek eredménye egy működőképes beágyazott rendszer lett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.