Pirani vákuummérő fejek kalibrálásának automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

A Pirani vákuummérők széles körben használatosak az ipari gyakorlatban az ún. elővákuum (forevac) tartományban, azaz az 1000 mbar 1•10-3 mbar értékek közé eső nyomások mérésére. Erre a célra több cég is forgalmaz a szokásos ipari környezetben használható érzékelőt, ezek tipikusan 24 V tápfeszültségre köthető 1÷10 V kimeneti jelfeszültséget szolgáltató távadók.

Többek között ezen technológia is szerepet játszik a háztartási hűtőgépek energetikai besorolása során, amelyre környezethatékonysági értékeléseknél van szükség.

Igényesebb technológiák és/vagy minőségbiztosítási követelmények esetén a beépített vákuummérő mérőfejeket kalibrálni kell. A Kon-Trade Kft. rendelkezik egy Leybold CS-3 típusú kalibráló állomással, melynek felhasználásával mérőfej kalibrációt végezhetünk. A folyamat a kalibrálási értéktartományban a következőképpen történik. A kalibrálandó mérőfejeket a hitelesített mérőfejekkel ugyanazon vákuumtérbe helyezzük, majd egy vákuumszivattyúval, szabályzó szelepen át levákuumozzuk különböző nyomásokra és a mért adatokat összevetjük. Jelen kiépítésben a nyomások beállítása és az adatok feljegyzése kézzel történik. Az automatizálás bevezetése nagyban növeli a hatékonyságot és a pontosságot a kalibrálás során.

Dolgozatom célja az automatizálás vezérlő szoftverének fejlesztése. A dolgozatban kifejtésre kerülnek a vákuumtechnika alapjai, a kalibrálás szükségességének bemutatása, a program dokumentációja és a próbaüzem eredményei is. Az automatizálás vezérlő szoftverét NI LabVIEW 2011-ben készítettem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.