Plágiumkereső alkalmazás fejlesztése .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

2010 óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karán (VIK) a beadott szakdolgozatok és diplomatervek elektronikus formátumban nyilvánosan hozzáférhetők. Ez a szabad információhozzáférés mellett megnyitotta a kaput a dolgozatok tartalmának gépi feldolgozása előtt is.

Kutatásunk során egy két fős csapat tagjaként a BME VIK dolgozatállományát felhasználva kidolgoztam egy megoldást, mely képes hatékonyan elemezni, hogy milyen hasonlóságok fedezhetők fel a különböző beadott anyagokban, illetve összevetni azokat ismert külső forrásokkal. Ez utóbbi mechanizmus működését a magyar nyelvű Wikipedia adatbázison demonstráljuk.

A dolgozatban bemutatom a kialakított keretrendszerünk és algoritmusunk működését, valamint azokat az algoritmikus trükköket, melyekkel a nagyméretű szövegállomány mellett is belátható időben elvégezhető a dolgozatok összevetése. Alkalmazásunk segítségével már most is számos egyezést azonosítottunk a dolgozatok között. A bevont forrásmunkák körének bővítésével egy általános, megbízható plágiumdetektor állítható elő az egyetemi szféra számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.