Plate alapú kolloid-analitikai eljárások megvalósítása több csatornás robotizált folyadékkezelővel

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a robotok az automatizálás szerepében kulcsfontosságúak, így van ez a gyógyszeriparban is. A robotokat általában könnyen tanulható, adott robotra specifikus nyelven lehet programozni, aminek korlátai vannak. Feladatom során ezeket a korlátokat próbáltam áthidalni automatikus robotkód generálás segítségével.

A dolgozatban tárgyalt automatizált folyamat lényege, a HTS (High Throughput Screening) által megtalált találatok egy részének ismételten nagyobb mennyiségben történő előállítása, majd PAMPA teszt alá vetése. A teszt lényege, hogy a hatóanyagot elhelyezzük egy donor lyukba, membránnal átitatott plate szűrő réteget helyezünk fel rá és megnézzük, hogy három óra alatt mennyi hatóanyag található a membrán fölött lévő akceptor lyukban.

Munkámat diákmunkásként a NanGenex Zrt.-nél végeztem. Munkám során elkészítettem az MTHT továbbfejlesztését és közösen Semsey Sándorral a PAMPA projektet.

A robotkód generálása Microsoft .NET környezetben került elkészítésre tekintve, hogy az SQL adatbázishoz VB környezetben könnyen lehet hozzáférni és a robotkód futtató program (Tecan Gemini) windows alatt fut. A robottal történő kommunikáció alapvetően a robotkódba ágyazott VB scriptek segítségével történt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.