Platformfüggetlen SOA modellezési keretrendszer konfigurációs metamodelljének kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
László Zoltán Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nagyméretű, erősen heterogén vállalati vagy közigazgatási informatikai rendszerek összekapcsolására a szolgáltatás-orientált architektúra (SOA) alkalmazása jelent megoldást. A SOA paradigma egy lehetséges megvalósítását a webszolgáltatások technológiája képezi, mely amellett, hogy egy platformfüggetlen, szabványos kommunikációs eljárást biztosít, kiegészítő specifikációk formájában lehetőséget nyújt egyéb nemfunkcionális követelmények leírására is.

Számos szoftvergyártó kínál webszolgáltatások készítésére és futtatására alkalmas eszközöket, melyek azonban a képességeiket és konfigurációs lehetőségeiket tekintve rendkívül változatosak lehetnek, ami megnehezíti az egyes futtatókörnyezetek között is együttműködésre képes szolgáltatások készítését.

Ezen célt szolgálja a tanszéken kifejlesztett SOA modellező keretrendszer, mely többek között egy feladat specifikus nyelvet definiál webszolgáltatások és azok beállításainak átlátható, platformfüggetlen leírására, valamint képes ez alapján az elterjedtebb platformokra fordításra és telepítésre kész forráskódok előállítására is.

Diplomatervemben bemutatom az említett modellező keretrendszert, majd megvizsgálom és összevetem a különböző nemfunkcionális követelmények egyes eszközökön megtalálható konfigurációs lehetőségeit. Az eredmények alapján bővítem a keretrendszer leíró nyelvét és metamodelljét ezen követelmények támogatásával, valamint ismertetem a feladat specifikus nyelv feldolgozásáért felelős fordítóprogram felépítését, működését és az implementáció során felmerülő nehézségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.