Platformfüggetlen kliens fejlesztése összetett verziókezelő rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Timár András
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjainkban a műholdas navigációs rendeszek széles körben elterjedtek, és számos felhasználó számára meghatározó szerepet töltenek be a mindennapokban. A szállítóiparban ma már szinte megkerülhetetlen a műholdas nyomkövetés és az útvonaltervezés, de a legtöbb személyautóban és okostelefonban is található már navigációs rendszer. Ezen rendszerek szoftverének tervezése, fejlesztése és karbantartása összetett mérnöki feladat, ami komoly szervezési és technológia hátteret igényel.

Így van ez az NNG Kft. által fejlesztett iGO navigációs szoftverek esetében is, melyek ma a világ számos navigációs megoldásában megtalálhatóak. A cég több millió soros kódbázisán több száz fejlesztő dolgozik, naponta számtalanszor változtatva azt. Ilyen környezetben nélkülözhetetlen a verziókezelő rendszerek használata.

Feladatom egy olyan alkalmazás létrehozása volt, amely a verziókezelő kliensbe épülve lényegesen leegyszerűsíti a fejlesztők számára az előírásoknak megfelelő, informatív commit message összeállítását, valamint lehetőséget nyújt a manuálisan összeállított commit message-ek ellenőrzésére. Ehhez tanulmányoztam az NNG kft. által használt szoftverfejlesztési folyamatokat és a szoftverfejlesztést támogató rendszereket, majd elkészítettem a követelményeknek megfelelő alkalmazást, amit legvégül integráltam a cég fejlesztést támogató eszközcsomagjába.

Dolgozatom bevezető részében áttekintem a szoftverfejlesztés történeti hátterét, különös hangsúllyal a szoftverfejlesztést támogató menedzsment és szoftvereszközökre. A bevezetés során kitérek a navigációs szoftverek fejlesztésének speciális aspektusaira is. A második részben ismertetem az alkalmazás létrehozása során felhasznált szoftvereszközöket. A harmadik részben bemutatom az alkalmazással szemben támasztott követelményeket. A negyedik szakaszban kifejtem a fejlesztés sarkalatos pontjait. A záró szakaszban értékelem az elkészült alkalmazást, és javaslatokat teszek a lehetséges fejlesztési irányokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.