Platformfüggetlen, nagyvállalati mobilalkalmazás-fejlesztési keretrendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozatban egy mobil alkalmazások fejlesztését és menedzselését megkönnyítő keretrendszer tervezését és implementálását mutatom be. A keretrendszer a mobil platform függetlenség támogatására fókuszál elsősorban. A cél, hogy ezzel a kerettel redukálható legyen azonos megjelenésű alkalmazások idejének fejlesztése azzal, hogy minden választott platformra való külön fejlesztés helyett csak egyszer kelljen implementálni az alkalmazás felületét és funkcióit.

A bemutatott fejlesztés magában foglal egy szerver oldali PHP alapú adminisztrációs alkalmazást és egy Windows Phone platformra írt mobil alkalmazás vázat, illetve a két alkalmazás kommunikációjának megvalósítását.

Az első fejezetben a keretrendszer két eleme (kliens és szerver) közötti kommunikáció elméleti hátteréről és néhány konkrét technológiáról írok, amik fölmerültek a tervezés során.

Ez követően bemutatom a kliens oldali alkalmazások megjelenésének választott technológiát és ennek az előnyeit.

A következő fejezet még mindig a tervezési fázisról szól, itt bemutatom, hogy hogyan képzeltem el a keretrendszer felépítését és működését. Szerepel benne egy átfogó kép a szerver oldali elemekről és kapcsolatukról, valamint a szerver oldal, a külső szereplők és a kliensek kapcsolatáról, valamint egy, a kliens alkalmazás indulását és frissítését bemutató UML szekvencia diagram is.

A következő fejezetekben már a megvalósult alkalmazások fejlesztéséről írok. Először a szerver oldali adminisztrációs alkalmazást és az őt felépítő osztályokat mutatom be részletesen.

Ez után rátérek a kliens oldali keretalkalmazás implementációjának az ismertetésére. Bemutatom milyen megoldást találtam a natív funkciók és a HTML alapú megjelenítés összekötésére, valamint írok a frissítési és megjelenítési logikát végző osztályok fontosabb függvényeinek megvalósításáról.

A dolgozat végén értékelem az elért eredményt és szót ejtek a lehetséges fejlesztési irányokról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.